The 2020 Virtual Law Via the Internet Conference offers 24 hours of programming on free access to the law in a changing landscape. The conference takes place on September 22 and 23, 2020, and we are pleased to draw on the expertise of more than 40 speakers from 10 countries.

The agenda will be kept up to date below. Dates and times are displayed in Eastern Time / GMT-4. Convert them to your local timezone here.

Sessions will be streamed live and available to re-watch during this multi-time zone event. Please note there are 10 minute breaks between sessions.

We look forward to having you join us for the first Virtual LVI!

Tuesday, September 22, 2020 (EDT)

9:30 am Welcome to LVI 2020

Conference co-hosts CanLII, AfricanLII and Lexum welcome all attendees to the Virtual Law Via the Internet global conference.

10:00 am Keynote Speech: Cory Doctorow

Cory Doctorow is a science fiction novelist, journalist and technology activist. He is a special consultant to the Electronic Frontier Foundation (eff.org), a non-profit civil liberties group that defends freedom in technology law, policy, standards and treaties. He holds an honorary doctorate in computer science from the Open University (UK), where he is a Visiting Professor.

60 minutes

11:10 am The Potential of LIIs in Data Bias Mitigation

Panelists: Sarah Sutherland, Sara Frug, Kim Nayyer

70 minutes

12:30 pm Developing and Maintaining Open Casebooks

Speakers: Barton Beebe, Jeanne Fromer

30 minutes

1:00 pm #LVI2020 Twitter Break

A quick break to recharge and network with fellow attendees. We encourage live tweeting throughout the conference.

1:40 pm Exploration of User Attributes and Behaviour in Online Legal Research

Speaker: Sarah Sutherland

20 minutes

2:10 pm Legal information and ICE surveillance: The Dangerous Intersection of Legal Information Access and Human Rights Abuses

Panelists: Jacinta Gonzalez, Sarah Lamdan, Mizue Aizeki

70 minutes

3:30 pm Show Don’t Tell: Introducing Legal Concepts on YouTube

Speaker: Daniel Edelson

20 minutes

4:00 pm Virtual Chat / #LVI2020 Break

A chance to get face-time with fellow attendees and speakers around the globe.

Attendees are also encouraged to participate in the #LVI2020 conversation.

30 minutes

4:30 pm Communicating for Impact: Access to Justice and the Public

Panelists: Dayna Cornwall, Neli Karabelova, Inge Papp

70 minutes

5:50 pm Is There Notice Without Understanding: The Importance of Plain Language in Legal Writing

Speaker: Cheryl Stephens

20 minutes

6:20 pm Access to Legal Responses to COVID-19 in Latin America and the Caribbean

Speaker: Michele Villagran, Ulysses Jaen, Teresa Miguel-Stearns

70 minutes

7:40 pm Mapping Asian Legal Response to COVID-19

Speaker: Alex Zhang

20 minutes

8:00 pm Virtual Chat / #LVI2020 Break

A chance to get face-time with fellow attendees and speakers around the globe.

Attendees are also encouraged to participate in the #LVI2020 conversation.

30 minutes

8:30 pm Highlighting Legal Access One Podcast at a Time

Speakers: Marlene Gebauer, Greg Lambert

30 minutes

9:10 pm Copyright and Legal Texts: An Update From America

Speaker: Craig Newton

20 minutes

9:40 pm Free Access to Japanese Law and Beyond: Work on the e-Legislative Activity and Work Support System (e-LAWS)

Panelists: Shuhei Okubo, Daichi Saito, Makoto Nakamura

70 minutes

10:50 pm Closing Remarks for Day 1

Closing remarks for the day

Wednesday, September 23, 2020 (EDT)

7:30 am Welcome to LVI 2020 Day 2

Welcome and reminders from the LVI Organizing Committee.

8:00 am Keynote Speech: Willy Mutunga

The Honorable Dr Willy Mutunga served as Kenya’s first Chief Justice from 2011 to 2016.

60 minutes

9:10 am Enabling Rapid, Free Access to African COVID-19 Laws

Panelists: Greg Kempe, Edith Viljoen, Mariya Badeva-Bright

70 minutes

10:30 am Building a Methodology to Extract Data from Court Decisions through Machine Learning

Speaker: Bruno Mathis

20 minutes

11:00 am Virtual Chat / #LVI2020 Break

A chance to get face-time with fellow attendees and speakers around the globe.

Attendees are also encouraged to participate in the #LVI2020 conversation.

30 minutes.

11:30 am The Gambia: Realizing the Right to Information

Panelists: Satang Nabaneh, Alieu Sowe, Bintou Jaiteh, Saikou Jammeh

70 minutes

12:50 pm Re-imagining the Government Printer in a Digital World

Speaker: Mwenda Njoka

20 minutes

1:20 pm A Glance to Free Legal Information in the COVID-19 Pandemic

Speaker: Ginevra Peruginelli

20 minutes

1:40 pm Virtual Chat / #LVI2020 Break

A chance to get face-time with fellow attendees and speakers around the globe.

Attendees are also encouraged to participate in the #LVI2020 conversation.

TBD

2:50 pm AI for Law-Making

Speaker: Monica Palmirani

20 minutes

3:20 pm Decolonizing (Access to) Knowledge: Digitizing African Law and Legal Scholarship

Speakers: Olivia Lwabukuna, Mariya Badeva-Bright

30 minutes

4:00 pm Shifting Online: Perspectives from Pandemic Private Practice

Speaker: Emily Compton

20 minutes

4:30 pm Implementing ‘Rules as Code’: Modern Slavery Legislation

Speaker: Andrew Mowbray, Philip Chung

30 minutes

5:00 pm Virtual Chat / #LVI2020 Break

A chance to get face-time with fellow attendees and speakers around the globe.

Attendees are also encouraged to participate in the #LVI2020 conversation.

30 minutes

5:30 pm A New Model for Legal Publishing: Empowering Legal Professionals through Shared Content Creation

Speakers: Alisa Lazear, Deb Quentel

30 minutes

6:10 pm Law, Access, and the Open Casebook

Speakers: Kelly Fitzpatrick, Adam Ziegler

30 minutes

6:50 pm Ethical Use of Symbolic AI in Legal Decision Support Systems

Speakers: Graham Greenleaf, Philip Chung

30 minutes

7:30 pm Imagining Sustainable, Global, Open Published Legal Scholarship

Speakers: Kim Nayyer, Ivan Mokanov, Sara Frug

70 minutes

8:50 pm Closing remarks Day 2

Closing remarks for LVI

%d bloggers like this: